Een jaar geleden

Een jaar geleden

Zo zag de tuin er een jaar geleden uit. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. Ik weet nog dat ik in februari een stuk of 600 frambozenstekjes kreeg van fruit tuin de Struikrover, in Oldeholtpade. Het was koud (toen wel!), het regende en de hele tuin was een dikke blubber bende. Maar die stekjes moesten de grond in, dus ik ging aan de slag. Eerst de rijen maken in het bed, daarna gaten scheppen met de spade en de stekjes erin. In totaal ben ik daar in mijn eentje 5 dagen mee bezig geweest.

Ik ben zo blij en dankbaar met de kans die ik toen heb gekregen! Het is wel ontzettend veel werk en het was behoorlijk ploeteren door de kletsnatte klei maar ik geniet er elke dag van als ik in de tuin ben. Als je kijkt hoe alles binnen een jaar veranderd is, je kan het bijna niet geloven. Er komt ook steeds meer bij. Ik begon met de herfstframbozen, 6100 aardbeien, en wat rode en blauwe bessen struiken. Inmiddels zijn daar bramen, kruisbessen, zwarte en witte bessen, appel en perenboompjes bij gekomen.

Inmiddels zijn er ook een aantal vrijwilligers aan het werk in de tuin, ook wat dat betreft voel ik mij gezegend. Ik ben een persoon van geduld en niet stressen, just go with the flow of nature. Dat betaald zich nu langzaam uit, ze zijn een voor een komen ┬┤aanwaaien┬┤ (en blijven plakken) net als zaadjes. Samen maken we de tuin tot wat het nu is.

Nog steeds is het land niet vol, er zijn nog 3,5 bedden leeg. Daar ga ik komend seizoen een plannetje voor maken. De aardbeien kunnen nog 1 jaar blijven staan, na dit seizoen. Dan moet ook daar een nieuwe plek voor gezocht worden. Tijdens het werken in de tuin geniet ik ontzettend van de natuur om mij heen, dankbaar dat ik hier mag zijn!