Nest witte kwikstaart

Witte kwikstaart bouwt nest

Kijk eens wat we gevonden hebben? Ergens op het terrein zit een witte kwikstaart te broeden. Dit is een vogeltje dat graag broedt bij water, huizen en bruggetjes. Ook is het niet schuw voor mensen. Het beestje is ook niet zo nauwkeurig als het om nest plekjes gaat. Ze bouwen tussen stenen, onder dakpannen, aan de slootkant of andere bijzondere plekjes. Ze lopen zelfs tussen koeien en schapen poten door, in de hoop dat er insecten of larven omhoog gedrukt worden. Een makkelijk maaltje dus.

De kwikstaart vind ik zelf een super leuk vogeltje. Altijd maar dat op en neer gewip met zijn staartje. Hij rent hier regelmatig over het erf, op zoek naar allerlei kleine insecten. De moeder zit constant op het nest totdat de jongen geboren worden, dan gaan ze samen op zoek naar voedsel voor de kleintjes.

Ik ben zo benieuwd hoe de kleintjes het gaan doen hier! Aan voedsel geen gebrek gelukkig. Maar ze hebben wel wat concurrentie. Op het erf zit namelijk ook nog een merel nest, een koolmees met jongen en een zwarte roodstaart te broeden en aan de slootkant zit nog een eendennest.

Ik kan echt enorm genieten van die biodiversiteit! Als hier niet genoeg insecten/rupsen/wormen/slakken e.d. zouden zitten dan zouden we nu niet zo’n rijkdom hebben met deze broedsels. En toch kan ik nog geen ‘plaag’ ontdekken in de tuin. Natuurlijk zitten er wel wat aangevreten aardbeien tussen, of wordt er een besje gesnoept door de merel, maar dat vind ik niet erg. Zij helpen mij en daar krijgen ze wat voor terug. Er is van alles genoeg, maar niet teveel. En door dit soort voortplantingen blijven de plagen ook uit. Omdat er genoeg diversiteit is, bestaat er een evenwicht. Door dat fragiele evenwicht zal er geen plaag of zwakte ontstaan. Als we deze diversiteit verstoren, is het wachten op plagen, ziektes en andere ellende. Dus koester ik deze kwetsbare diversiteit en ga ik mijzelf er zo weinig mogelijk in mengen. Ik zie graag dat de natuur het zelf oplost. Dat heeft soms tijd nodig maar het is het wachten meer dan waard!